12 May 2007

1. Προς την Υπουργό Παιδείας

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σας απευθύνω αυτήν την επιστολή με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ΠΕ16.01, [απόφοιτου] [φοιτητή] του [Τμήματος Μουσικών Σπουδών] [Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης] του [Α.Π.Θ] [Ε.Κ.Π.Α.] [Ιονίου Πανεπιστημίου] [ΠαΜακ].

Όπως γνωρίζετε, με την κατάργηση της επετηρίδας (Ν. 2525/1997) οι εκπαιδευτικοί διορίζονται μετά απο επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Ο πρώτος διαγωνισμός για τις περισσότερες ειδικότητες ΠΕ έλαβε χώρα ήδη το 1998. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί ΠΕ16 Μουσικής χρειάστηκε να περιμένουμε τρία χρόνια για τη διενέργεια διαγωνισμού. Δεδομένου ότι οι προσλήψεις των επιτυχόντων πραγματοποιήθηκαν το 2003, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ16 Μουσικής επί μία πενταετία δεν είχαν κανενός είδους πρόσβαση σε μόνιμο διορισμό. Ενώ, όμως, ο ίδιος Νόμος υποχρεώνει το Κράτος να διενεργεί διαγωνισμό ανά δύο έτη, από το 2001 και εξής δεν έχει πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. για την ειδικότητα ΠΕ16 Μουσικής. Το γεγονός του εξαετούς πλέον αποκλεισμού των εκπαιδευτικών ΠΕ16 από το δημόσιο σχολείο δεν αναιρείται από τον αποσπασματικό διορισμό περίπου 300 αποφοίτων Τμημάτων Μουσικών Σπουδών με προϋπηρεσία, τον Αύγουστο του 2004. Οι εκατοντάδες εκπαιδευτικών ΠΕ16 που αποφοίτησαν μετά το 2001 αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β' κατηγορίας.
[Θα ήταν παράλογο να υπολογίσουμε τον πέρα από κάθε έννοια δικαίου και λογικής διορισμό των 300 περίπου συμβασιούχων και τριτέκνων καθηγητών μουσικής χωρίς αναγνωρισμένους τίτλους τριτοβάθμιων σπουδών. Στην περίπτωση αυτή το ΥπΕΠΘ επέλεξε να συντηρήσει μια θλιβερή πρωτοτυπία: στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίζονται απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που υπάρχουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα άνεργοι.]

Ώντας ενήμερος σχετικά με τη δράση των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ΠΕ16 και παρακολουθώντας τις κατά καιρούς δηλώσεις φορέων του ΥπΕΠΘ, έχω καταγράψει τα εξής:
Α. Στις 25/4/2006 ο Υφυπουργός Παιδεία κ. Γ. Καλός δήλωνε στην Λία Νικητάκη (Εφημερίδα "Απογευματινή"): "[Διαγωνισμός για ΠΕ16] έχει να γίνει από το 2001. [οι κατηγορίες (μουσικολόγοι και ωδειακοί)] θα διαχωριστούν σύντομα, με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, στο οποίο θα μπει τροπολογία που θα ρυθμίζει όλα τα θέματα και τις εκκρεμότητες που αφορούν τη μουσική εκπαίδευση. [...] Αφού ήδη θα έχει απελευθερωθεί όλο το διοικητικό σύστημα με βάση την τροπολογία αυτή, θα γίνει ο διαγωνισμός αυτός και θα είναι αντίστοιχος με τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ για όλες τις άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών. Πρόθεσή μας είναι να γίνει πολύ νωρίτερα [από τον διαγωνισμό για τις άλλες κατηγορίες]. Θέμα διοικητικής μηχανής είναι και νομίζω ότι θα τρέξουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Θα καταβληθεί προσπάθεια να συνταχθούν οι πίνακες και να γίνουν όλα τα προαπαιτούμενα με το ΑΣΕΠ όσο το δυνατόν συντομότερα".
- Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα και τρεις μήνες μετά το διαγωνισμό για τις υπόλοιπες ειδικότητες δεν έχει προκυρηχθεί διαγωνισμός για την ειδικότητα ΠΕ16 Μουσικής.
Β. Στις 16/7/2006 ο γ. γ. του ΥπΕΠΘ κ. Α. Καραμάνος δήλωνε στην Λία Νικητάκη (Εφημερίδα "Απογευματινή"): "[ο διαγωνισμός για τους μουσικούς] θα γίνει μετά το μεγάλο διαγωνισμό αλλά θα εξαρτηθεί από το Α.Σ.Ε.Π.".
- Δηλαδή, τρείς μήνες αργότερα, οι δηλώσεις του γ. γ. αναιρούν τις δηλώσεις του Υφυπουργού.
Γ. Στις 13/9/2006 ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Καλός δήλωνε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στους εκπροσώπους των συγκεντρωμένων έξω από το ΥπΕΠΘ διαμαρτυρόμενων εκπαιδευτικών ΠΕ16: "δεν υπάρχει προγραμματισμός για Α.Σ.Ε.Π. ΠΕ16. Θα γίνει διαγωνισμός όταν υπάρξουν ανάγκες".
- Ξέρουμε, όμως, όλοι πολύ καλά ότι οι ανάγκες υπάρχουν. Εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη την χώρα λειτουργούν χωρίς μουσικό, ενώ εκατοντάδες άλλα λειτουργούν αποκλειστικά με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ΠΕ16.

Με την πεποίθηση ότι ως πολίτης έχω δικαίωμα στην έγκυρη και σοβαρή ενημέρωση θέτω τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Γιατί διαιωνίζει το ΥπΕΠΘ μια έκνομη κατάσταση, αρνούμενο επί έξι χρόνια (τα τελευταία τρία υπό τη δική σας ηγεσία) να διεξάγει διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. για την ειδικότητα ΠΕ16; Πότε σκοπεύει να το πράξει; Γιατί δεν ενημερώνει έγκυρα τους εκπαιδευτικούς;
2. Έχουν υπολογιστεί τα οργανικά κενά της ειδικότητας ΠΕ16, κι αν ναι, πόσα από αυτά θα καλυφθούν από τον επόμενο διαγωνισμό;
3. Γιατί δεν έχει καταργηθεί νομοθετικά η παρ. 9 της περ. Β του άρθρου 15 του Ν. 1566/1985, η οποία είχε μεταβατική ισχύ για όσο διάστημα δεν επαρκούσαν οι απόφοιτοι Τμημάτων Μουσικών Σπουδών Α.Ε.Ι για την κάλυψη των οργανικών κενών, δεδομένου ότι σήμερα οι απόφοιτοι ΤΜΣ υπερκαλύπτουν τις υπάρχουσες θέσεις;
4. Γιατί εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται το πνεύμα του Ν. 1566/1985, ο οποίος προέβλεπε ότι οι κάτοχοι ωδειακών τίτλων διορίζονται μόνο όταν δεν επαρκούν οι απόφοιτοι Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και και μόνο μετά από επιτυχή συμμετοχή τους σε διαγωνισμό; Για να μιλήσουμε απλά, το αντίστοιχο του διορισμού κατόχων ωδειακών τίτλων σήμερα είναι ο διορισμός κατόχων του λεγόμενου "lower" (Cambridge First Certificate Examination) ως καθηγητών αγγλικών ή ο διορισμός κατόχων του ECDL ως καθηγητών πληροφορικής.

Τις θέσεις των Συλλόγων Αποφοίτων μπορείτε να τις βρείτε εδώ (ή σε μορφή PDF εδώ ή εδώ).

Αντιλαμβανόμενος το φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζετε, ελπίζω στην άμεση ανταπόκρισή σας.

No comments: