12 May 2007

7. Προς Βουλευτές

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Σας απευθύνω αυτήν την επιστολή με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ΠΕ16.01, [αποφοίτου] [φοιτητή] του [Τμήματος Μουσικών Σπουδών] [Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης] του [Α.Π.Θ] [Ε.Κ.Π.Α.] [Ιονίου Πανεπιστημίου] [ΠαΜακ].

Όπως γνωρίζετε, με την κατάργηση της επετηρίδας (Ν. 2525/1997) οι εκπαιδευτικοί διορίζονται μετά απο επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Ο πρώτος διαγωνισμός για τις περισσότερες ειδικότητες ΠΕ έλαβε χώρα ήδη το 1998. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί ΠΕ16 Μουσικής χρειάστηκε να περιμένουμε τρία χρόνια για τη διενέργεια διαγωνισμού. Δεδομένου ότι οι προσλήψεις των επιτυχόντων πραγματοποιήθηκαν το 2003, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ16 Μουσικής επί μία πενταετία δεν είχαν κανενός είδους πρόσβαση σε μόνιμο διορισμό. Ενώ, όμως, ο ίδιος Νόμος υποχρεώνει το Κράτος να διενεργεί διαγωνισμό ανά δύο έτη, από το 2001 και εξής δεν έχει πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. για την ειδικότητα ΠΕ16 Μουσικής. Το γεγονός του εξαετούς πλέον αποκλεισμού των εκπαιδευτικών ΠΕ16 από το δημόσιο σχολείο δεν αναιρείται από τον αποσπασματικό διορισμό περίπου 300 αποφοίτων Τμημάτων Μουσικών Σπουδών με προϋπηρεσία, τον Αύγουστο του 2004. Οι εκατοντάδες εκπαιδευτικών ΠΕ16 που αποφοίτησαν μετά το 2001 αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β' κατηγορίας.

Σα να μην έφτανε αυτό, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διορίστηκαν πέρα από κάθε έννοια δικαίου και λογικής περίπου 300 συμβασιούχοι και τρίτεκνοι καθηγητές μουσικής χωρίς αναγνωρισμένους τίτλους τριτοβάθμιων σπουδών. Στην περίπτωση αυτή το ΥπΕΠΘ επέλεξε να συντηρήσει μια θλιβερή πρωτοτυπία: στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίζονται απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που υπάρχουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα άνεργοι. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι αντίθετος στο διορισμό συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αρκεί να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που δε συνέβη με τους διορισθέντες μουσικούς.

Ώντας ενήμερος σχετικά με τη δράση των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ΠΕ16 και παρακολουθώντας τις κατά καιρούς δηλώσεις φορέων του ΥπΕΠΘ, οδηγούμαι στην διαπίστωση ότι το ΥπΕΠΘ δεν προγραμματίζει στο άμεσο μέλλον διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. για την απορρόφηση των ήδη εκατοντάδων ανέργων εκπαιδευτικών ΠΕ16.

Με την πεποίθηση ότι ως πολίτης έχω δικαίωμα στην έγκυρη και σοβαρή ενημέρωση θέτω τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Είστε ενήμεροι για τα ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς ΠΕ16;
2. Είστε διατεθιμένοι να απαιτήσετε από την Κυβέρνηση (είτε ανήκετε σε αυτήν, είτε όχι) την εφαρμογή της νομιμότητας;
3. Γιατί 22 χρόνια αργότερα η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει καταργήσει νομοθετικά την παρ. 9 της περ. Β του άρθρου 15 του Ν. 1566/1985, η οποία είχε μεταβατική ισχύ για όσο διάστημα δεν επαρκούσαν οι απόφοιτοι Τμημάτων Μουσικών Σπουδών Α.Ε.Ι για την κάλυψη των οργανικών κενών, δεδομένου ότι σήμερα οι απόφοιτοι ΤΜΣ υπερκαλύπτουν τις υπάρχουσες θέσεις;
4. Γιατί εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται το πνεύμα του Ν. 1566/1985, ο οποίος προέβλεπε ότι οι κάτοχοι ωδειακών τίτλων διορίζονται μόνο όταν δεν επαρκούν οι απόφοιτοι Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και και μόνο μετά από επιτυχή συμμετοχή τους σε διαγωνισμό; Για να μιλήσουμε απλά, το αντίστοιχο του διορισμού κατόχων ωδειακών τίτλων σήμερα είναι ο διορισμός κατόχων του λεγόμενου "lower" (Cambridge First Certificate Examination) ως καθηγητών αγγλικών ή ο διορισμός κατόχων του ECDL ως καθηγητών πληροφορικής.

Τις θέσεις των Συλλόγων Αποφοίτων μπορείτε να τις βρείτε εδώ (ή σε μορφή PDF εδώ ή εδώ).

Αντιλαμβανόμενος το φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζετε, ελπίζω στην άμεση ανταπόκρισή σας.

No comments: